СподелиКои са зоните със сеизмологичен риск в България? Коментар на рисковете

...
СподелиКои са зоните със сеизмологичен риск в България? Коментар на рисковете
Коментари Харесай

Учен от БАН каза къде има риск за силно земетресение в България

Сподели
Кои са зоните със сеизмологичен риск в България? 

Коментар на рисковете при такова събитие дава ръководителят департамент „ Сеизмология и физично инженерство “ към БАН доц. Пламена Райкова.

В четвъртък в региона на София се усети трус с магнитуд от 3.1 по Рихтер. А в края на март имаше 32 слаби трусове в региона на Девин.

„ Няма по какъв начин да предвиждаме и да кажем, че тази поредност, която се е случила, ще бъде предвестител на нещо по-силно “, изясни доцентът пред NOVA.

Ръководителят департамент „ Сеизмология и физично инженерство “ заяви, че през последната година се създават сеизмични сюжети за територията на България.

„ Това са проучвания въз основата на историческа сеизмичност и източници, които провокират земетресенията в избрани зони. За някои от градовете към този момент са направени подобен вид сюжети “, добави тя.

„ За хората остава да бъдат готови по какъв начин да реагират при самото събитие и след него. Но не и преди този момент “, сподели доцент Райкова и означи, че е значимо да няма суматоха.

„ Най-важно е хората да бъдат спокойни. Трябва да се изчака да премине главното земетресение, тъй като в случай че то е по-силно, евентуално ще има и следващи вторични земетресения.

Не би трябвало да има паника, да не се тича по стълбите, тъй като всички знаем това са едни от най-уязвимите места в постройките. Трябва да се застане на място, където няма да бъдем затиснати или затрупани “, уточни доцентът.

В страната ни има пет сеизмични зони.

„ По-големите са като стартираме от Крупник и Кресна в региона на Благоевград, Софийска сеизмогенна зона, Шабла, Маришката зона част от Пловдив, Рило-Родопската и Горнооряховската зона “, акцентира тя и добави, че по-силните земетресения са сред месеците март и септември.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР